Skip to main content

Csoportos foglalkozás

Egyedül nagyon nehéz megbirkózni a gyermeknevelés kihívásaival. Gyakori tapasztalat, hogy mások támogatása saját képességeinket is megsokszorozza, új, kreatív megoldások megtalálásában segíthet. A hasonló élethelyzet és a megannyi egyedi megélés megtapasztalása egyszerre segít beszűkült állapotokból kilátni és egymás helyzetébe belehelyezkedni. A kisközösség ereje támogatást is ad és segíthet gyermekünk jobb megértésében, illetve a problémák gördülékenyebb kezelésében.
Kétféle csoportot indítunk szülőknek: Támogató és Tematikus csoportokat.

„Egyetlen munka sem vesz annyira igénybe, mint szülőnek lenni, és ezt támogatják legkevésbé…. Ahhoz, hogy hatékony szülővé válhassunk és kialakítsuk az ehhez szükséges érzelmi izmokat (készségeket), szükségünk van mások segítségére – valakire, aki támogatja erőfeszítéseinket, segít átgondolni a dolgokat, felhívja a figyelmünket mindarra, amivel esetleg nem vagyunk tisztában; támogat minket, ha elfáradunk, és új ötleteket ad ehhez a nagy kihívást jelentő feladathoz.”
(Kerry K. és Jack Novick: Érzelmi izomzat. Erős szülők, erős gyermekek. Budapest, 2022, TomorrowBooks, 25. o.)

Induló csoportok

Támogató csoport kisgyermekes szülőknek

Szülőknek indítunk csoportos foglalkozást a gyermekneveléssel és szülőséggel kapcsolatos problémákra fókuszálva. A csoportban szakember vezetésével és a kisközösség támogatásával a szülők eszközt és segítséget kapnak saját és gyermekük jobb megértésére, érzelmi készségeik fejlesztésére, a tudatos szülőség elsajátítására.

A foglalkozássorozat 6-8 alkalmas ízelítő, hetente másfél órás időtartamban zajlik, és a csoport döntésétől függően később folytatható. Ideális, ha a csoporttagok gyermekei (vagy testvérek esetén az egyik gyermek) nagyjából hasonló korúak.
Az első alkalommal megismerkedik a csoport, a csoportvezető bevezet néhány fogalmat, illetve átbeszélik a csoport kereteit. Már ekkor sor kerülhet egyes kérdések átgondolására. A résztvevők zárt csoportot alkotnak, hogy bizalmasabban lehessen személyes kérdéseket is megosztani és megoldásokat kidolgozni közösen. A csoporttagok tanulhatnak abból is, amikor saját kérdésükön dolgozik a csoport, és a mások által felvetett problémákból is.

 • Tervezett csoportlétszám hozzávetőlegesen 5-8 fő
 • Csoportvezető: Campos J. Anna gyermekpszichológus, pszichoterapeuta
 • A foglalkozások helyszíne a Jászai Mari tér közelében lesz, a pontos helyszínről a jelentkezést követően adunk tájékoztatást.
 • Szervezője: TomorrowGuide
 • Közreműködő: a Kréné Pszichoterápiás rendelő

Érdemes jelentkezned, amennyiben:

 • Szülőként támogatást szeretnél a mindennapi helyzetekben
 • Nem mindig érted gyermeked viselkedését, reakcióit
 • Kifogytál a megoldásokból, és jó lenne tudni, mások hogyan csinálják
 • Zavarnak a szüleidtől hozott minták
 • Egyedül és elveszettnek érzed magad a gyermeknevelés útvesztőjében
 • Szeretnél kiszakadni a napi rutinból, és közösen találni kreatív megoldásokat
 • Szeretnéd megalapozni gyermeked önbizalmát, másokhoz való harmonikus kapcsolódását
 • Vágynál gyermekednek belső eszközöket adni, hogy kompetensen, rugalmasan, kreatívan bánjon a kihívásokkal

Tervezzük a támogató csoport online formáját is, amennyiben érdeklődés mutatkozik rá.

Blokkos előadás kisgyermekes szülőknek

Elsősorban a 0−7 éves korosztály szülei számára

Szülőknek tartunk tematikus blokkos előadást a gyermekneveléssel és szülőséggel kapcsolatos problémákra fókuszálva. Az első blokkban szakember mutatja be születéstől kezdődően hatéves korig az érzelmi készségek alakulását és fő területeit, illetve a lehetséges kihívásokat elsősorban Kerry és Jack Novick Érzelmi izomzat c. munkájára támaszkodva. Szó esik a biztonságos kötődés, az érzelmi készségek és az önbizalom alakulásáról, megerősítéséről, az érzelmek szabályozásáról kisgyermekkorban, valamint nevelési kérdésekről, problémás helyzetekről.
A második blokk egy-egy kiemelt területet jár részletesebben körbe az életkori sajátosságok, változások tükrében (pl. az önérvényesítés és agresszió elkülönítésének kérdését, az elárasztó negatív érzések kezelését), és a szülők is aktívabban kérdezhetnek, hozzászólhatnak.

 • Előadó: Campos J. Anna gyermekpszichológus, pszichoterapeuta
 • Időtartam: 2 × 90, illetve 3 × 90 perc, negyedórás szünetekkel
 • Helyszín: Személyesen a Jászai Mari tér közelében; illetve meghívást is vállalunk megfelelő számú résztvevő esetében külső helyszínen Budapesten vagy online platformon.
 • Cégek meghívását is fogadjuk, 3 × 90 perces vagy hosszabb workshopok tartására.
 • Szervezője: TomorrowGuide

 

Választható témák többek közt:

 • önérvényesítés és aggresszió elkülönítése, eltérő kezelése
 • elárasztó érzések kezelése az életkor függvényében
 • szülői érzelmi készségek
 • az önértékelés megalapozása
 • a konfliktus kezelés építő és romboló módjai

Tematikus csoportok kisgyermekes szülőknek

Elsősorban a 0−7 éves korosztály szülei számára

Szülőknek indítunk tematikus csoportokat a gyermekneveléssel és szülőséggel kapcsolatos problémákra fókuszálva. Az alkalmakon szakember mutatja be a születéstől kezdődően sorrendben haladva egy-egy év pszichés életkori sajátosságait és a lehetséges kihívásokat. Szó esik a biztonságos kötődés, az érzelmi készségek és az önbizalom alakulásáról, megerősítéséről, az érzelmek szabályozásáról kisgyermekkorban, valamint számos nevelési kérdésről, problémás helyzetről.

A foglalkozássorozat 6 alkalmas, és többféle formában zajlik.
A részvétel lehet személyes vagy online, illetve 60 vagy 90 perc időtartamú.
A másfél órás foglalkozásokon az életkori jellegzetességek bemutatása után a csoportvezető kötetlen beszélgetésre invitálja a résztvevőket, melyek során a szülők saját gyermekeikkel kapcsolatos tapasztalataikat és kérdéseiket is megoszthatják. A résztvevők zárt csoportot alkotnak, hogy bizalmasabban lehessen személyes kérdéseket is megosztani és megoldásokat kidolgozni közösen. Amennyiben a csoport szívesen dolgozna tovább együtt, erre is van lehetőség.
Az egyórás foglalkozásokon mindez sűrített formában zajlik nyílt csoportban, és inkább az előadással kapcsolatos kérdésekre fókuszálunk.

 • Csoportvezető: Campos J. Anna gyermekpszichológus, pszichoterapeuta
 • Szervezője: TomorrowGuide
A támogató és tematikus szülőcsoportok vezetője: Campos J. Anna, klinikus szakpszichológus, pszichoterapeuta.
Több mint huszonöt éve dolgozom folyamatosan a pszichológusszakmában, gyermekekkel, szüleikkel, illetve felnőtt-terápiákkal is foglalkozom. Az egyéni pszichoterápiák mellett mindig is fontosnak tartottam a csoportos foglalkozásokat. Vezettem mozgásterápiás csoportokat, szülőknek neveléssel kapcsolatos beszélgetéseket, kollégáknak esetmegbeszélő csoportokat, és tapasztalataim szerint a csoporttagok sokat adhatnak egymásnak. Nagy öröm számomra, hogy tudásomat szakvezetőként kamatoztathatom a Kréné rendelőben is.
Emelett régóta érdekel a gyermekek korai fejlődése, a szülő−gyermek kapcsolat alapjai. Több szakmai cikkben is feldolgoztam a témát, többek közt a Labirintus c. kötetben is megjelent írásom ebben a témában. Korábban is foglalkoztam prevencióval: egyike voltam azoknak az úttörőknek, akik Magyarországon meghonosították a baba−mama tornát, és a párhuzamosan folytatott probléma megelőző konzultációkat kisgyermekes szülőkkel nagyon hasznosnak találtam. Változatlanul nagy öröm számomra, ha csoportfoglalkozásokon a közös munka során − felhasználva a pszichológiai kutatások tapasztalatait is − együtt gondolkodhatom a szülőkkel, együtt törekedhetünk a problémák kreatív megoldására, ami egyúttal preventív hatású is.

„A tudás hatalom. Erőt meríthetsz abból, hogy ismered a gyermeked. […] számára nélkülözhetetlen a biztonság és a gondozás – de ez nem minden. A babában már születésekor megvan az összetett képesség arra, hogy aktívan befolyásolni tudja a környezetét. A túléléshez azonban szüksége van egy felnőttre, aki rá van hangolódva, hogy képességei fejlődhessenek. Neked pedig – hozzá hasonlóan – szükséged lesz érzelmi készségekre és az erőre, amelyet ezek biztosítanak, hogy egy hullámhosszon lehess a babáddal (és gyermekeddel), és kiigazodj rajta.”

K. & J. NovickÉrzelmi izomzat, 23. o.