Skip to main content

Csoportos foglalkozás

A csoport sokat segített önreflektívnek lenni, elkülöníteni, hogy a hiedelmeim csak általam kreáltak vagy valósak, utóbbi esetben pedig kézzelfogható megoldási javaslatokat is kaptam.
Maga a tény, hogy ami nekem nehézséget jelent, azzal más is ugyanúgy küzd már önmagában felszabadító volt, vagy éppen az, hogy ami egyikünknek nehézség, az a másiknak egyáltalán nem jelent kihívást.
Más szülőknek a fentieken túl azért ajánlanám, mert egy ítélkezéstől mentes, támogató közegben lehet beszélgetni egy szakember profi hozzáértése, irányítása mellett. Nekem nagyon sokat segített és úgy érzem, hogy sikerült beépítenem sok itt hallott, tanult dolgot a szülői, önismereti repertoáromba.
– Ágnes, csoporttag

 

Egyedül nagyon nehéz megbirkózni a gyermeknevelés kihívásaival. Gyakori tapasztalat, hogy mások támogatása saját képességeinket is megsokszorozza, új, kreatív megoldások megtalálásában segíthet. A hasonló élethelyzet és a megannyi egyedi megélés megtapasztalása egyszerre segít beszűkült állapotokból kilátni és egymás helyzetébe belehelyezkedni. A kisközösség ereje támogatást is ad és segíthet gyermekünk jobb megértésében, illetve a problémák gördülékenyebb kezelésében.
Kétféle csoportot indítunk szülőknek: Támogató és Tematikus csoportokat.

„Egyetlen munka sem vesz annyira igénybe, mint szülőnek lenni, és ezt támogatják legkevésbé…. Ahhoz, hogy hatékony szülővé válhassunk és kialakítsuk az ehhez szükséges érzelmi izmokat (készségeket), szükségünk van mások segítségére – valakire, aki támogatja erőfeszítéseinket, segít átgondolni a dolgokat, felhívja a figyelmünket mindarra, amivel esetleg nem vagyunk tisztában; támogat minket, ha elfáradunk, és új ötleteket ad ehhez a nagy kihívást jelentő feladathoz.”
(Kerry K. és Jack Novick: Érzelmi izomzat. Erős szülők, erős gyermekek. Budapest, 2022, TomorrowBooks, 25. o.)

Induló csoportok
A támogató és tematikus szülőcsoportok vezetője: Campos J. Anna, klinikus szakpszichológus, pszichoterapeuta.
Több mint huszonöt éve dolgozom folyamatosan a pszichológusszakmában, gyermekekkel, szüleikkel, illetve felnőtt-terápiákkal is foglalkozom. Az egyéni pszichoterápiák mellett mindig is fontosnak tartottam a csoportos foglalkozásokat. Vezettem mozgásterápiás csoportokat, szülőknek neveléssel kapcsolatos beszélgetéseket, kollégáknak esetmegbeszélő csoportokat, és tapasztalataim szerint a csoporttagok sokat adhatnak egymásnak. Nagy öröm számomra, hogy tudásomat szakvezetőként kamatoztathatom a Kréné rendelőben is.
Emelett régóta érdekel a gyermekek korai fejlődése, a szülő−gyermek kapcsolat alapjai. Több szakmai cikkben is feldolgoztam a témát, többek közt a Labirintus c. kötetben is megjelent írásom ebben a témában. Korábban is foglalkoztam prevencióval: egyike voltam azoknak az úttörőknek, akik Magyarországon meghonosították a baba−mama tornát, és a párhuzamosan folytatott probléma megelőző konzultációkat kisgyermekes szülőkkel nagyon hasznosnak találtam. Változatlanul nagy öröm számomra, ha csoportfoglalkozásokon a közös munka során − felhasználva a pszichológiai kutatások tapasztalatait is − együtt gondolkodhatom a szülőkkel, együtt törekedhetünk a problémák kreatív megoldására, ami egyúttal preventív hatású is.

„A tudás hatalom. Erőt meríthetsz abból, hogy ismered a gyermeked. […] számára nélkülözhetetlen a biztonság és a gondozás – de ez nem minden. A babában már születésekor megvan az összetett képesség arra, hogy aktívan befolyásolni tudja a környezetét. A túléléshez azonban szüksége van egy felnőttre, aki rá van hangolódva, hogy képességei fejlődhessenek. Neked pedig – hozzá hasonlóan – szükséged lesz érzelmi készségekre és az erőre, amelyet ezek biztosítanak, hogy egy hullámhosszon lehess a babáddal (és gyermekeddel), és kiigazodj rajta.”

K. & J. NovickÉrzelmi izomzat, 23. o.