Skip to main content
A karácsonyi időszak lassan lecseng, akár örömökkel, akár feszültségekkel volt fűszerezett inkább. A készülődés izgalma és terhei távolodnak, maradnak azonban az élmények, elégedettségek és elégedetlenségek.

Az ünnepi időszak a gyermekek számára leginkább az egymásra fordított idő és kiemelt figyelem miatt olyan varázslatos. A gyermekek rendkívül hálásak, amikor a felnőttek a karácsonyt megelőző “hajsza” után el tudnak lazulni, és valóban időt és figyelmet adni.  A legdrágábban vett játékszer sem pótolja az együttjátszás, közös élmény örömét. Gyakran az ünnepek körüli együtt gyakorolt szokások és szertartások, vagy a közösen megélt felfedezés,  móka a legnagyobb élmény, történjen ez egy új játékkal vagy csak egyszerűen egy karácsonyi séta közben. A gyermekek is megérzik, ha a felnőtt szívesen vonódik ezekbe az érzésekbe, és együtt alakítanak közösen megosztható és egyedi élményeket.

Ez az időszak ezért tud vagy nagyon varázslatos, vagy nagyon feszültségekkel teli lenni. Az üres, elvárásoknak megfelelő csillogó szertartás-sor, vagy az éles veszekedések, megfagyott hangulat a gyermekben nem a vágyott ünnepek képét ülteti el. Szerencsére ez az időszak nem egyetlen estéből áll. Ha a Karácsony este nem sikerült úgy, ahogy elképzeltük, ne gondoljuk, hogy jóvátehetetlen hiba történt. Ez leginkább a felnőttek fejében marad meg hatalmas csalódásként. A gyermekek bármikor nyitnak egy “újrakezdés” irányába. Nem jó, ha egyetlen ideális esteként tekintünk erre az eseményre, amelynek tökéletesre kell sikerülnie. Tekintsük inkább ezeket a napokat lehetőségként egy-egy tervezett vagy spontán ötlet megvalósítására.

A gyermekek néha a számunkra legegyszerűbbnek tűnő dolgoktól töltődnek fel, ha érezhetik, hogy saját vagy közös ötleteket megvalósíthatnak. Évekig a gyermekeim születésnapi zsúrján a legnépszerűbb játék az volt, hogy a kívánság pokrócon elmondott kérést eljátszottuk egymásnak, megvalósítottuk szép sorban. A Szilveszter talán kisebb megfelelést indít a szülőkben, lehet, hogy ekkor tudunk jobban ellazulni, és egy különleges délutánt, estét alakítani együtt.

Ez az időszak azonban pont a sok együtt töltött idő miatt nem csak a közeledés irányába mozdíthatja családi kapcsolatainkat, hanem el is távolíthat egymástól, a konfliktusokat is megsokszorozhatja. Előbukkanhatnak megoldatlan problémák mind a szülők közt, mind a gyermekekkel. A szülőknek ez dupla csalódás, mivel maguk is várakozásokkal, elvárásokkal vannak az ünnepi időszak felé. Ha azt érezzük, hogy az együtt töltött napok során nem az ellazulás irányba mozdulunk, hanem alig várjuk, hogy ismét a munkába temetkezhessünk, érdemes elgondolkodnunk, nem söprünk-e valamilyen fontos kérdést szőnyeg alá. Nehezíti ezt a bűntudat érzése, vagy hogy újabb elvárást támasztunk önmagunk felé, másokhoz hasonlítjuk magunkat, ahol “biztosan nagyon jól sikerültek az ünnepek”.

Gyakoribb szakemberek, vagy csoportok felkeresése is a karácsonyi időszak után, sokaknál hoz elő ez az időszak kisebb-nagyobb problémákat. Ezekkel lehet és érdemes foglalkozni, akár párunkkal, akár mások segítségét kérve. Azzal tudom biztatni a szülőket, ha az újévet tudják azzal indítani, hogy megpróbálnak kimozdulni a beragadt megoldási mintákból, könnyen lehet, hogy egy jobb ünnepi időszakkal zárnak majd év végén.